Restauratieve tandheelkunde

Cariës is het meest voorkomende gebitsprobleem. Gaatjes ontstaan doordat bacteriën in tandplak suikers omzetten in zuur. Hierdoor wordt eerst het glazuur en later het dieper gelegen tandbeen (dentine) aangetast. Gezien dentine veel zachter is dan glazuur kan de cariës er veel sneller uitbreiden en uiteindelijk pijn veroorzaken. Een snelle diagnose en behandeling is dus noodzakelijk.

Gaatjes in de tanden of gebitsslijtage door knarsen kan in één behandeling verholpen worden. Onder plaatselijke verdoving wordt het aangetaste tandbeen verwijderd en daarna opgevuld met een composietvulling die we met blauw licht uitharden. We gebruiken geen grijze amalgaamvullingen meer en werken uitsluitend met witte composietvullingen die esthetisch mooier zijn.

Is de tand te veel verzwakt, dan kan er overgegaan worden op een behandeling met keramisch materiaal dat kleurmatig wordt afgestemd op de rest van uw gebit. De keramische restauratie van een volledige tand (een kroon) of een deel ervan (onlay of overlay) verloopt in twee zittijden. Eerst gaan we de gebitselementen prepareren en inscannen. Daarna kunnen we dankzij de chairside CAD/CAM-apparatuur de restauraties zelf frezen. Op die manier is een plaatsing, indien gewenst, al na twee uur mogelijk. Is de tand te veel verzwakt, dan gaan we over op een behandeling met keramisch materiaal dat kleurmatig wordt afgestemd op de rest van uw gebit. De keramische restauratie van een volledige tand (het plaatsen van een ) of een deel ervan verloopt in twee zittijden. Eerst gaan we de gebitselementen prepareren en inscannen. Daarna kunnen we dankzij de chairside CAD/CAM-apparatuur in- en onlays voor gedeeltelijke restauratie en kronen ter vervanging van volledige tanden zelf frezen. Op die manier is plaatsing al na twee uur mogelijk indien gewenst.

Informeer bij uw ziekenfonds

Voor speciale tandzorg ontvangt u geen terugbetaling van uw ziekteverzekering. Wel komt uw ziekenfonds tegemoet in een deel van de kosten voor de plaatsing van kronen, bruggen en implantaten. Elke mutualiteit biedt ook een speciale tandverzekering die een hogere terugbetaling garandeert voor al uw tandzorgen. Zo zijn er het CM-MediKo Plan, DentaPlan (Bond Moyson) en Denta Plus (Liberale Mutualiteiten).